Keď jeseň hreje

13. októbra

Ľan, vlna, kašmír, rozčítaná kniha a škoricovo-jablkový koláč sú hodnoty, ktoré v týchto dňoch uznávam. Obdobie, keď sa čas spomalí a človeka zaleje túžba po vlnenom svetri a bylinkovomi čaji. S nadšením "jeseňomila" odkladám letné sandálky a s radosťou vítam vlnené plédy. Pridáte sa?

Už sa to stalo pravidlom, že sa Vám začiatkom októbra prihováram s témou prichádzajúcej jesene. Október je pre mňa mesiacom zazimovania, kedy sa nadobro lúčim s letnými šatami a s nadšením vítam všetko, čo jeseň prináša. Tohtoročné leto bolo veľmi dlhé, horúce a plné nezabudnuteľných zážitkov, na ktoré budem spomínať celý život. Mnoho letných aktivít, dovoleniek a výletov ma doslova vyšťavilo. Azda práve preto s radosťou vítam nadchádzajúci čas pokoja, kedy dlhé letné dni vystriedajú ponuré večery. Nastal čas načerpať nové sily.

Čím mi jeseň dodáva energiu? Prím hrá jednoznačne príroda - jej vône, chute a farby. Milujem ju pre všetko to domáce a sezónne, čo prináša. Jabĺčka, slivky, gaštany, tekvicu, hrozno, lahodné vína rodinných vinárstiev, sypané čaje a domáce koláče, ktorých recepty sa dedia z pokolenia na pokolenie. Na svete je mnoho dobrôt, ale nech si vraví kto chce čo chce, babičkinmu škoricovo-slivkovému posúchu a pečenej kačici sa nevyrovná nič!

Jesennú astmosféru u nás doma navodzujem prírodnými materiálmi. V textíliach dominuje vlna, bavlna, ľan a kašmír. V dekoráciách nechýbajú sušené kvety a prírodné vence zavesené na vchodových dverách alebo na stene. Drevené misy, podnosy a lopáriky podčiarkujú chute sezónnych dobrôt. Večernú romantiku navodia sviečky a vonné difuzéry s vôňou pečeného jablka, šťavnatého pomaranču, anízu, škorice, vanilky, muškátového orieška, kardamónu a cédrového dreva. K tomu šálka medovkového čaju a zo sychravého večera je zrazu príjemne trávený čas.

​​

Možno práve pre tieto sezónne skvosty nemám na jeseň chuť nikam cestovať. To najlepšie, čo jeseň ponúka, máme práve TU, doma na Slovensku. Včasné sobotné ráno sadám do auta a vyrážam na hríby do pestrofarebného lesa len pár kilometrov od domu. Cestou z lesa sa zastavím v neďalekých malokarpatských viniciach a v rodinnom vinárstve kúpim kartón lahodného vínka. Podvečer navštívim babičku, oberiem u nej zopár šťavnatých jabĺk a pri bylinkovom čaji a jablkovom pité poklebetíme o novinkách jej dedinského života. Tradične ma zásobí zaváranou repou, kyslými uhorkami a sušenými slivkami a uháňam domov očistiť tú hŕstku hríbov, ktoré skvelo padnú na zajtrajšiu praženicu. La dolce vita

Foto: 1 / 2 / 3 / 4 / 5-6 / 7 / 8 / 9

Share:

Comments

Add comment





Formatting post: bold  underline  italic
Add comment